Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Να ξαναγίνει παράδεισος η λίμνη Μουριά


Η ανασύσταση και ο επαναπλλημμυρισμός της πρώην λίμνης Μουρίας, ξανά στο προσκήνιο χθες με την εκδήλωση που  διοργάνωσαν  από κοινού ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας και ο Δήμαρχος Πύργου κ. Μάκης Παρασκευόπουλος,  στο  συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο.
Κοινό στοιχείο όλων όσων πήραν το λόγο ήταν πως το «περιβαλλοντικό έγκλημα» της αποξήρανσης της λίμνης με άλλοθι την αύξηση της καλλιεργήσιμης γης πρέπει να σταματήσει και η νέα λίμνη Μουριάς μπορεί να ξαναγίνει ένα οικολογικός παράδεισος, ένα οικοσύστημα πλήρως προστατευμένο, καταφύγιο όλων των μορφών ζωής που αναπτύσσονται σε αντίστοιχες λίμνες.

Θα είναι η αυλή του Πύργου
Είναι αναμφίβολο, ανέφερε ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ Καφύρας «και δεδομένο για όλους μας ότι η Λίμνη που αποξηράνθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ήταν με έκταση 6.500 στρεμμάτων, ήταν ένας εξαιρετικής σπουδαιότητας βιότοπος, με απέραντη ομορφιά, ένας οικολογικός παράδεισος που έδινε πραγματικά ζωή στην ευρύτερη περιοχή.  Η εγκληματική αλλά και αποτυχημένη αποξήρανση της Λίμνης, που ούτε καλλιεργήσιμη γη προσέφερε, αλλά μετατράπηκε σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, εστία ρίψης βοθρολυμάτων και βιομηχανικών λυμάτων, μπαζών και εν τέλει μια παράνομη εκτεταμένη χωματερή, που μόνο δίνει φωτιές και να λειτουργεί ως περιαστική αποθήκη του Πύργου και με δύο αντλιοστάσια που συνεχώς αποξηραίνουν τη λίμνη, δημιουργώντας τεράστια ρύπανση σε όλα τα παράλια». Εμείς, συνέχισε «θέλουμε να ανασυσταθεί και να επαναπλημμυρίσει η Λίμνη της Μουριάς, να ξαναγίνει οικολογικός παράδεισος και ένα οικοσύστημα προστατευμένο από όλους μας, καταφύγιο όλων των μορφών ζωής, όπως και παλιά. Δηλαδή μιλάμε για μια ανασύσταση της λίμνης, στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης, που θα βασίζεται στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που μας έδινε και θα μας δίνει στο μέλλον αυτή η λίμνη. Η Λίμνη της Μουριάς, μάλιστα σε ένα εννιαίο σύνολο με αυτό του Αλφειού, θα είναι η αυλή του Πύργου, που μαζί με το Κατάκολο και όλες τις παραλίες μας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη , θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα μας, θα βελτιώσει το περιβάλλον της περιοχής μας και τελικά θα βοηθήσει στην οικονομική μας ανάπτυξη».
Από την πλευρά μου, κατέληξε «σε συνδυασμό με τον Δήμο του Πύργου και με όλους τους Φορείς, θα δρομολογήσουμε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για τον επαναπλημμυρισμό και την οικολογική αποκατάσταση της Λίμνης της Μουριάς.
Θα καλέσουμε όλους τους Φορείς του Πύργου να εκφραστούν με αποφάσεις τους ότι συμφωνούν με αυτή την εξέλιξη και εμείς θα θέσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάρουν ανάλογες αποφάσεις και να διαθέσουν τις γαίες που έχουν στην ιδιοκτησία τους, καθώς και θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την αλλαγή της χρήσης των εκτάσεων και του επαναπλημμυρισμού της Λίμνης και στην συνέχεια θα ετοιμάσουμε πρόταση, ώστε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ή από άλλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: