Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΡΑΒΕΡΙ ΣΒΗΝΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Θλίψη και πόνο δημιουργεί η εικόνα μπροστά στο Νταραβέρι της Σπιάτζας.
Το Νταραβέρι στο οποίο έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές. Τόπος συνάντησης το πρωί για το καφέ, το μεσημέρι για το ουζάκι και την μπυρίτσα μετά το μπάνιο, αλλά και το βράδυ για σουβλάκι με την παρέα καθώς και την Παρασκευή και το Σαββάτο με ζωντανή μουσική.
Η ιστορία του ξεκινάει πριν
τον πόλεμο του 1940 που ιδρυτής ήταν ο Παπανίκας, παλιός τύπος του Πύργου που πέρναγε τον περισσότερο χρόνο του στη Σπιάτζα με το ντουφέκι, για να σκοτώσει κανένα αγριοπούλι στην λίμνη.
Την καλύβα του την χρησιμοποιούσε και σαν ναταραβέρι με μεγάλη φήμη για το καλό βαρελίσιο κρασί, τα ψητά χελόψαρα και τους πικάντικους μεζέδες. Δεν παρέλειπε να προσφέρει λουκούμια και βανίλιες για τα παιδιά. Τα βράδια ο Παπανίκας, ο Κουτσοδήμος και ο Μαρίνος είχαν μια κιθάρα ο καθένας με μια χορδή και τραγουδούσαν μελωδικά. Έτσι διασκέδαζαν τους θαμώνες του νταραβεριού με τραγούδια αποκλειστικά της θάλασσας.
Τα επόμενα χρόνια τα βράδια της Σπιάτζας γέμιζαν στο νταραβέρι όπου γινόταν μεγάλη σύναξη από τους θαμώνες με κουβεντούλα, πειράγματα και πολλά αστεία. 
Περάσαν πολλά χρόνια από τότε και οι περισσότεροι θυμούνται από μια μικρή ιστορία....
Μια μικρή ιστορία που δυστυχώς όμως για Δεύτερη χρονιά όπως φαίνεται το νταραβέρι πάλι δεν θα λειτουργήσει ύστερα από απόφαση του εφετείου Πατρών το Μάιο του 2017 όπου αναστέλλεται η λειτουργία του καταστήματος.
Πέραν του ότι έχει νεκρώσει το συγκεκριμένο σημείο και το νταραβέρι δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνο τον παλιό καιρό, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την εγκατάλειψη είναι μεγάλοι.
Φίλοι Σπιατζαίοι! Για ακόμη μία χρονιά το κέντρο της Σπιάτζας πάει να ερημώσει εκεί που οι γείτονες δήμοι και νόμοι αξιοποιούν τις παραλίες τους....!!!
 Εμείς δυστυχώς κοιμόμαστε... γιατί οι ανώτεροι άρχοντες του τόπου μας, και όχι μόνο, προτιμούν να καταστρέφουν την περιοχή μας.
Μια περιοχή, ένα τόπο ευλογημένο που έχουν καταφέρει και τον έχουν κάνει ρημαγμένο και ερημωμένο για τα συμφέροντα κάποιων ελαχίστων....!!!
ΑΙΣΧΟΣ κύριοι...!!! 
Αν κοιτάτε τον εαυτούλη σας να σηκωθείτε να φύγετε.
ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ...
Σπιατζαίοι και Πυργιώτες καιρός να ξυπνήσουμε.
 Αναμένουμε τα καλύτερα και όχι τα χειρότερα για τις Σπιάτζα που αγαπάμε, για τη θάλασσα που μεγαλώσαμε....
Η ιστορία δεν πρέπει να σβηστεί...













Δεν υπάρχουν σχόλια: