Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΔΑΣΑΚΙ


Φωτιά ξέσπασε πριν τις 1 το μεσημέρι στο αλσύλλιο της Σπιάτζας, στην πλευρά του σκοπευτηρίου, όπου και απειλήθηκαν σπίτια.


Επί τόπου έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις όπου ρίχθηκαν στη μάχη εναντίων της φωτιάς.




Ο άνεμος στην περιοχή μετάφερε την πυρκαγιά σε πολλά σημεία στο δάσος, ενώ συνεχείς ρίψεις από αέρος κάνουν γύρω στις 13:40 δύο αεροπλάνα
PZL τα οποία ανεφοδιάζονται πολύ γρήγορα με νερό λόγω της κοντινής απόστασης με την θάλασσα. 
Στις 13:45 ένα ελικόπτερο ERICSSON μπήκε στη μάχη. Το κύριο μέρος της φωτιάς ήταν στη πλευρά του σκοπευτηρίου, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν ρίξει το βάρος, αλλά και από την πλευρά προς την εκκλησία της Μεταμόρφωσης υπήρξαν φλόγες..
Στις 14.10: Με την βοήθεια των εναέριων μέσων η φωτιά ήταν σε ύφεση. Επί τόπου βρισκόταν και ο διοικητής της Πυροσβεστικής  κ. Ν. Νικολακόπουλος.
Σε ενημέρωση από τον υπεύθυνο λειτουργίας των κοντινών στην πυρκαγιά μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Θοδωρή Κονδύλη, σε Κατάκολο και Πύργο καταγράφονταν άνεμοι με ριπές εντάσεως 4 σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, ξεπερνούσε τους 32 βαθμούς Κελσίου.
Στη μάχη είχε ριχθεί και ερπηστριοφόρο της πυροσβεστικής, το οποίο είναι πιο ευέλικτο λόγω του αμμώδους εδάφους.
Στις 14.24 η φωτιά βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο. Καθοριστική ήταν η συμμετοχή των εναέριων δυνάμεων, αφού από την ώρα που μπήκαν στη μάχη άρχισε η αναστροφή της μέχρι εκείνη την ώρα επιδεινούμενης κατάστασης.
Επίσης βοήθησαν και μπουλντόζες του Δήμου Πύργου και κατοίκων της Σπιάτζας με το άνοιγμα δρόμων και την απομάκρυνση ξερών χόρτων και κλαδιών
Περίπου 300 στρέμματα αγροτικών και δασικών εκτάσεων έγιναν στάχτη εντός του δάσους και πέριξ αυτού στη Σπιάτζα. Επιχειρούν στην πυρκαγιά, 35 πυροσβέστες, 12 οχήματα της Π.Υ. από Πύργο, Αμαλιάδα, Λεχαινά, Κρέστενα και Αρχαία Ολυμπία, τρία οχήματα του Δήμου Πύργου, δύο της Αρχαίας Ολυμπίας, δύο μηχανήματα JCB.

Από την αρχή της φωτιάς πάρων ήταν μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Οικιστών Σπιάτζας.

Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναζητήσουν τις αιτίες της φωτιάς αλλά και τους τρόπους για αποτελεσματικότερη πρόσβαση στον χώρο των χερσαίων δυνάμεων, αφού για άλλη μια φορά τα πυροσβεστικά οχήματα δυσκολεύτηκαν στο αμμώδες έδαφος, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής
.




































Δεν υπάρχουν σχόλια: