Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Αναδάσωση και μικρή γιορτή στο αλσύλλιο της Σπιάντζας στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας από το Δασαρχείο Πύργου

21 - 03 - 2014  --- Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

ΜΗΝΥΜΑ
του Δασάρχη Πύργου  κ. Παναγιώτη Λάττα MSc Δασολόγου
   H 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης. Το δάσος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, καθώς αποτέλεσε την πρωταρχική πηγή πρώτων υλών για αρκετές χιλιετηρίδες.

     Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO) Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να αποτελέσει αρχή και αφετηρία, για να δώσει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, να αναζητήσουμε τη μητέρα φύση που χάνεται, να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα της υποβάθμισης των δασών, να δραστηριοποιηθούμε και να αγωνιστούμε για την προστασία και ανάπτυξη του δάσους, την αναβάθμιση του καταρρακωμένου και διαταραγμένου φυσικού περιβάλλοντος και να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος, είναι η λειψυδρία, η απερήμωση, η μείωση της βιοποικιλότητας, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η εκτεταμένη υλοτόμηση των τροπικών δασών και φυσικά το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας δεν είναι απλά μια επέτειος για να τιμήσουμε το δάσος και τα αγαθά του, αλλά μια ημέρα περισυλλογής και αφύπνισης όλων των φορέων και του κάθε πολίτη χωριστά για την προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων και να θυμίσουμε ότι η ευθύνη της προστασίας του δάσους δεν βαρύνει μόνο τη Δασική Υπηρεσίας αλλά τον καθένα μας.
    Σήμερα, που η χώρα μας ταλανίζεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ο δασικός πλούτος της χώρας μας εφόσον αξιοποιηθεί αειφορικά και πολύπλευρα μπορεί μαζί με τους υπόλοιπούς κλάδους του πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας, να αποτελέσει μοχλό εξόδου μας από την κρίση. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει τα δάση μας να διαφυλαχθούν από τις παράνομες υλοτομίες που τείνουν να καταστούν μάστιγα ως συνεπακόλουθη συνέπεια της κρίσης. Επίσης θα πρέπει να αυξηθούν (και όχι να μειωθούν) οι πόροι που διατίθενται για την προστασία των δασών χάριν «εξοικονόμησης πόρων» επιβαρύνοντας έτσι περαιτέρω την δυσμενή θέση των Δασών στην Χώρα μας. Μόνο έτσι θα μπορούμε να  ευχόμαστε και να ευελπιστούμε ότι κάθε χρόνο τέτοια μέρα, θα νοιώθουμε να δυναμώνει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα, ότι μόνο ένας κοινός αγώνας για την προστασία και την ορθολογική διαχείριση και ανάπτυξη των δασών και την αναβάθμιση του διαταραγμένου φυσικού περιβάλλοντος, όπου όλοι θα είναι «σύμμαχοι» και κανένας «εχθρός», θα ευοδώσει τις προσπάθειες όλων για την οικοδόμηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, ενώ ταυτόχρονα θα μας αξιώσει να διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές την κληρονομιά που εμείς  δανειστήκαμε από τους γονείς μας.
    Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο Νομός μας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και τις ανεπούλωτες πληγές που άφησε στις μνήμες μας, πρόσφατα μετά τις τελευταίες έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις διαπιστώσαμε το ρυθμιστικό ρόλο του δασικού και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος στο υδάτινο ισοζύγιο και την ανάγκη αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρικής προστασία στα ορεινά και ημιορεινά εδάφη του. Τα δέντρα οι θάμνοι και γενικά η δασική βλάστηση στερεώνουν με τις ρίζες τους το έδαφος και αποτρέπουν τη διάβρωση, εκτός αυτού συγκρατούν μια ποσότητα βροχής στην κόμη τους και εμποδίζουν την ταχεία επιφανειακή ροή. Έτσι το νερό απορροφάται από το έδαφος, εμπλουτίζονται τα υπόγεια στρώματα και τροφοδοτούνται οι πηγές. Σ' αυτή την πολύπλευρη και πολύτιμη προσφορά του δάσους στη ζωή μας έχουμε υποχρέωση με κάθε τρόπο και δύναμη να συμβάλουμε στην προστασία και στην αύξησή του.
    Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, η υπηρεσία μας διοργανώνει αναδάσωση και μια μικρή γιορτή στο αλσύλλιο της Σπιάντζας, σήμερα 21-03-2014 και ώρα 11:00 π.μ., προκειμένου να γιορτάσουμε όλη μαζί την ημέρα αυτή και να συμβάλει στους αρχικούς στόχους που τέθηκαν καθιερώνοντας τη μέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας αλλά και να επισημάνει την προτεραιότητα της για την ανάδειξη και προστασία του αλσυλλίου αυτού.
                                                                                          
Ο   Δασάρχης
                                                                                             

Παναγιώτης Λάττας

MSc Δασολόγος  

Δεν υπάρχουν σχόλια: