Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

ΣΒΗΝΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΠΙΑΤΖΑΣ

Ένα κομμάτι από την ιστορία της Σπιάτζας αποτελεί και το Νταραβέρι, το οποίο η καταστροφή του ξεκίνησε σιγά σιγά από τον Ιούνιο του 2017 και έφτασε σήμερα με την σχεδόν ολική του καταστροφή.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου 2018
κάποιοι άγνωστοι άρχισαν να λεηλατούν τους χώρους του Νταραβεριού. Οι εικόνες που αντικρίσαμε μόνο πόνο και θλίψη προκαλούν. Πόνο και θλίψη γιατί τελειώνει έτσι άδοξα η ιστορία αυτού του καταστήματος.

Η ιστορία του ιστορικού καταστήματος ξεκίνησε πριν τον πόλεμο του 1940, όπου ιδρυτής ήταν ο Παπανίκας, μία γραφική μορφή του Πύργου που πέρναγε τον περισσότερο χρόνο του στη Σπιάτζα με το ντουφέκι, για να σκοτώσει κανένα αγριοπούλι στην λίμνη. Την καλύβα του την χρησιμοποιούσε και σαν ναταραβέρι με μεγάλη φήμη για το καλό βαρελίσιο κρασί, τα ψητά χελόψαρα και τους πικάντικους μεζέδες. Δεν παρέλειπε να προσφέρει λουκούμια και βανίλιες για τα παιδιά. Τα βράδια ο Παπανίκας, ο Κουτσοδήμος και ο Μαρίνος είχαν μια κιθάρα ο καθένας με μια χορδή και τραγουδούσαν μελωδικά. Έτσι διασκέδαζαν τους θαμώνες του νταραβεριού με τραγούδια αποκλειστικά της θάλασσας.
Τα επόμενα χρόνια τα βράδια της Σπιάτζας γέμιζαν στο νταραβέρι όπου γινόταν μεγάλη σύναξη από τους θαμώνες με κουβεντούλα, πειράγματα και πολλά αστεία.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και το Νταραβέρι στην Σπιάντζα ανέστειλε την λειτουργία του μετά από απόφαση του Εφετείου Πατρών, τον χώρο να περνά στην ιδιοκτησία της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ο χρόνος που πέρασε ήταν αρκετός προκειμένου να εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια διάλυσης του κτιρίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την περιοχή.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: