Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

 Του Παναγιώτη Παυλοπούλου

Οριστική λύση στο πρόβλημα που εδώ και


δεκαετίες ταλανίζει πολλές περιοχές της χώρας και την Ηλεία, με τη νομιμοποίηση 70.000 δημοσίων ακινήτων, δίνει το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βουλή. Με βάση το νομοσχέδιο, θα επιτρέπεται από το φθινόπωρο η εξαγορά των συγκεκριμένων ακινήτων με αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να αποκτηθούν νόμιμοι τίτλοι κυριότητας.

Αν και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών  θέτει ως προϋπόθεση η νομιμοποίηση να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που οι αυθαίρετες κατασκευές εξυπηρετούν επιχειρηματικούς (κυρίως επεκτάσεις ξενοδοχείων), δημόσιους και ερευνητικούς σκοπούς, εντούτοις, είναι κοινό μυστικό ότι πάνω στο κύμα έχουν ανεγερθεί και χιλιάδες παράνομες εξοχικές κατοικίες.

Αυθαίρετους παραλιακούς οικισμούς συναντά κανείς και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, σε μία έκταση 44χλμ που απλώνεται η αχανής ακτογραμμή του από βόρεια του Κατακόλου έως και τα νότια της Κυπαρισσίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της Σπιάντζας με τα 9000 αυθαίρετα.  Τέτοιοι οικισμοί επίσης είναι στην Γλύφα Βαρθολομιού και στον Άγιο Παντελεήμονα Λεχαινών καθώς και σε άλλες περιοχές του νομού. Στο Κατάκολο έως και μερικά μέτρα ποιο κάτω από του Ντόζη έχει σχέδιο πόλης. Από εκεί κάτω είναι αυθαίρετοι οικισμοί.

Οι καταπατητές θα μπορούν να εξαγοράσουν τα ακίνητα, αποκαθιστώντας το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και ενισχύοντας ταυτόχρονα τα δημόσια έσοδα καταβάλλοντας τίμημα αλλά και τους φόρους μεταβίβασης. 


 Η προοπτική είναι να εισπράξει το Δημόσιο έως και 1 δισ. ευρώ ως τίμημα, ενώ βασική προϋπόθεση για την απόδοση των κατεχόμενων θα είναι οι καταπατητές να τα έχουν στην «κατοχή» τους τουλάχιστον από το 1980 και τα ακίνητα αυτά να αποτελούν πρώτη κατοικία ή επαγγελματική στέγη.                                                                     Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα συγκροτηθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τα κατεχόμενα δημόσια ακίνητα θα ομαδοποιηθούν ανά περιφέρεια, ώστε να μην υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες. Στη συνέχεια θα εξετάζεται η νομιμότητα των εγγράφων.


Ο πρώτος νόμος για τον καθορισμό Αιγιαλού και παραλίας που σταμάτησε την όποια διαδικασία για νομιμοποίηση μέχρι να γίνει ο καθορισμός που έως και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί η οριοθέτηση  έγινε 1940 και είναι ο 2344  οποίος αντικαταστάθηκε από τον 2971 του 2001 και έως σήμερα έχει δεχθεί πολλές τροποποιήσεις. Μάλιστα το 1992 με την 1623 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον καθιστά απόλυτα νόμιμο και ενεργό με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε ενέργεια που είχε γίνει από τους ιδιοκτήτες των παραλιακών οικισμών για την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας τους να σταματήσει, έως ότου ο γίνει ο καθορισμός που αποσαφηνίζει για το ποια ακίνητα δίνεται το δικαίωμα της εξαγοράς. 


Πετρόπουλος Κώστας Πρόεδρος Συλλόγου Οικιστών Σπιάντζας


«Το κράτος πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης»

«Πλέον στο σημείο που έχουμε φθάσει είναι μονόδρομος η λύση του προβλήματος με τα αυθαίρετα. Η μεγάλη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει χιλιάδες συμπολίτες μας να μετακομίσουν στα παραθαλάσσια εξοχικά τους. Το κράτος θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης – τακτοποίησης τόσο των ακινήτων όσο και των οικοπέδων ακόμα με χρηματικό λογικό αντίτιμο, «ώστε αφενός να εισπραχθούν έσοδα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε και αφετέρου να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή» Πάντα μιλάμε για σωστή πολεοδόμηση της περιοχής με τρόπο ασφαλή για τις κατοικίες, Δημιουργία υποδομών (ύδρευση , αποχέτευση κλπ) καθώς και δημιουργία κοινόχρηστων χώρων».

Γιώργος Αντωνόπουλος-Μέλος Δ.Σ. Ομίλου Φίλων Αλκυώνας


«Έχουμε συμβόλαια και τίτλους από το 1960 για τα σπίτια»

«Η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στην Αλκυώνα δεν είναι η ίδια με τους άλλους παραθαλάσσιους οικισμούς. Και αυτό γιατί τα σπίτια αυτά έχουν τίτλους ιδιοκτησίας που είναι περασμένοι στο υποθηκοφυλακείο. Επίσης το μεγαλύτερο μέρος των οικιών είναι δηλωμένα στο Ε9, πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ και Δημοτικά Τέλη ενώ υπάρχουν συμβόλαια από το 1953 αν και τα περισσότερα είναι κοντά στο 1960. Η κατάσταση μπερδεύτηκε γιατί ποτέ δεν προχώρησε ο καθορισμός Αιγιαλού και Παραλίας με βάση το νόμο που είχε ψηφιστεί. Γιατί μέχρι το 1992 τα συμβόλαια που είχαμε ήσαν αποδεκτά από όλους τους αρμόδιους φορείς αλλά λόγω του ότι δεν έγινε ο καθορισμός αυτός ώστε να υπάρξει χαρακτηρισμός του ποια είναι τα δημόσια κτήματα και ποια όχι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα νομιμοποίησης. Έως και 100 μέτρα ποιο κάτω από το ξενοδοχείο «Οδυσσέας» έχει σχέδιο πόλης και εμείς είχαμε ζητήσει να επεκταθεί μέχρι και το Νέο Δρόμο. Έχουμε πέρα από όλες τις άλλες παροχές εδώ και δεκαετίες έχουμε και δημοτικό δίκτυο ύδρευσης που φθάνει έως και την εκκλησία την Παναγίτσα που είναι κτισμένη από το 1963. Αποδεικνύεται ότι έχουμε τα σπίτια από το 1960 γιατί από τότε έχει μπει το δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνουμε ρεύμα. Εμείς εκείνο που ζητάμε είναι να μπορέσουμε να μπούμε στο πρόγραμμα της εξαγοράς με ένα νόμιμο και λογικό ποσό προκειμένου να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε τα σπίτια μας για τα οποία έχουμε τίλους ιδιοκτησίας. Και η νομιμοποίηση αυτή θα δώσει την δυνατότητα και για την προώθηση της διαδικασίας της πολεοδόμησης που θα κάνει ακόμα καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσης με την δημιουργία και την διάνοιξη δρόμων, παιδικών χαρών, εκκλησιών και άλλων υποδομών που απαιτείται να έχει ένας οικισμός».

Πηγή : https://www.patrisnews.com/ileia-aythaireta-nees-prooptikes-anoigei-to-nomoschedio-gia-ti-nomimopoiisi-toys/



Δεν υπάρχουν σχόλια: