Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑΚΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

«Η δημιουργία μιας σύγχρονης λουτρόπολης, που θα συμβάλλει πολλαπλά στην ανάπτυξη του δήμου και της ευρύτερης περιοχής, είναι η μόνη εφικτή και ρεαλιστική πρόταση για τους παραλιακούς οικισμούς του δήμου Πύργου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος κ. Μάκης Παρασκευόπουλος με αφορμή δημοσιεύματα που προκλήθηκαν ύστερα από ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times την περασμένη εβδομάδα.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη από την αρχή τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος και περιλαμβάνει ένα πακέτο με τέσσερα συγκεκριμένα βήματα: 
-Πρώτον, πολεοδόμηση της κατειλημμένης παραλιακής ζώνης και ορισμένων από τις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις της πρώην λίμνης Μουριάς, σύμφωνα με όσα ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.
-Δεύτερον, πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εξαγορά των οικοπέδων από τους σημερινούς κατόχους ή άλλους ενδιαφερόμενους, με εκείνες τις προϋποθέσεις που επιτάσσει ένα κράτος δικαίου.
 
-Τρίτον, ανάδειξη των άγονων εκτάσεων με μερικό επαναπλημμυρισμό τους και κατασκευή χώρων άθλησης και αναψυχής.
- Τέταρτον, αξιοποίηση, με κατεύθυνση στον τουρισμό και την αναψυχή, όλων των υπόλοιπων ανεκμετάλλευτων εκτάσεων της πρώην λίμνης Μουριάς από το κράτος.

Η αποδοχή της πρότασής μας από την κυβέρνηση, θα είχε άμεσα και απτά αποτελέσματα: θα αναβάθμιζε εντυπωσιακά την παραλιακή ζώνη, θα έδινε τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και θα εισέφερε στο ταμείο του κράτους έσοδα που δεν μπορεί να έχει με κανέναν άλλον τρόπο. Αυτή είναι και η πραγματική έννοια της αξιοποίησης  της δημόσιας περιουσίας στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αντί, λοιπόν, να μιλάμε στον αέρα για μια μελλοντική Ριβιέρα, ας δούμε με ρεαλισμό τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε ώστε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για την εξάλειψη ή έστω την άμβλυνση του προβλήματος και για την ανάπτυξη που έχει τόση ανάγκη ο τόπος. Διαφορετικά το σημερινό αδιέξοδο θα διαιωνίζεται και θα αποτελεί τροχοπέδη για την αναπτυξιακή του πορεία.

Αυτό ήταν και το πνεύμα των δηλώσεών μου στην αμερικάνικη εφημερίδα, το οποίο προφανώς παρερμηνεύτηκε ή και διαστρεβλώθηκε από διάφορα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έφτασαν μάλιστα στο σημείο να αναφέρονται σε δήθεν πλειστηριασμούς για δήθεν φιλέτα που δήθεν πουλάει ο δήμος!
 
Οι εκτάσεις αυτές, αποτελούμενες από χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή των παραλιακών θινών και στην αποξηρανθείσα λίμνη Μουριάς, ανήκουν στο κράτος και ένα μικρότερο τμήμα τους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο δήμος Πύργου δεν έχει στην ιδιοκτησία του καμία τέτοια έκταση και προφανώς δεν μετέχει σε καμία διαδικασία εκποίησής της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: