Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΣΠΙΑΤΖΑ: ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ



Μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία έχουν προκαλέσει στους οικιστές των παραλιακών οικισμών όλης της Ηλείας, τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και μάλιστα έχουν "φτάσει" μέχρι και την Αμερική  σχετικά με τα εμπόδια που συναντά το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση κρατικών εκτάσεων – φιλέτων στην περιοχή που εκτείνεται από το Κατάκολο έως το Επιτάλιο ενώ δηλώνουν ότι είναι Όμηροι των πολιτικών για λόγους ψηφοθηρίας.
Χθες το πρωί συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης βρέθηκε στην περιοχή της Σπιάντζας για να καλύψει το "θέμα".  Ο δημοσιογράφος αφού γύρισε την περιοχή μίλησε με τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Οικιστών Σπιάτζας , Κώστα Αθανασόπουλο και τον Γεν. Γραμματέα του σημερινού Δ.Σ του Συλλόγου, Γιώργο Μπρη οι οποίοι επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και πολεοδόμηση της περιοχής, κάτι που θα δώσει και αναπτυξιακή ώθηση.

Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Σπιάτζας και γνώστης της ιστορίας της περιοχής, Κώστας Αθανασόπουλος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο χθες και το σήμερα των αυθαιρέτων. «Δεκαετίες πριν οι κάτοικοι του Πύργου, όταν έκαναν τα μπάνια τους εδώ είχαν στήσει αχυροκαλύβες, περνούσαν το καλοκαίρι με τα παιδιά τους και το χειμώνα γυρνούσαν στην πόλη. Με την ανοχή πάντα της Πολιτείας. 
Επί Χούντας είχε έρθει εδώ ο Παπαδόπουλος με το επιτελείο του και δεν έκανε τίποτα. Φτάσαμε στο σήμερα όπου δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί οποιοσδήποτε προσπαθήσει να «βάλει χέρι», θα βρει όλο τον κόσμο απέναντί του. Είναι περίπου 30.000 σπίτια εδώ και οι περισσότεροι μένουν μόνιμα μετά το σεισμό του 1993. Πληρώνουμε κανονικά το ρεύμα και το τηλέφωνο και τους φόρους που αναλογούν. Αφού είμαστε παράνομοι γιατί μας παίρνουν τους φόρους; Αυτό που ζητάμε εμείς είναι η εξαγορά και η πολεοδόμηση. Είναι ελληνικά όλα αυτά και δεν είναι για τους άλλους» κατέληξε.

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του συλλόγου, Γιώργος Μπρης, αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα των οικιστών για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους και τόνισε ότι παραμένουν όμηροι των πολιτικών, ενώ ο αριθμός τους είναι τέτοιος που όχι μόνο εκλέγει βουλευτή αλλά διαμορφώνει τους συσχετισμούς. «Αυτό που ζητάμε οι οικιστές είναι να γίνει νόμιμος ο οικισμός. Δεν είναι κάτι νέο, το ζητάμε χρόνια τώρα. Από τη δεκαετία του 1960 έχουν γίνει αιτήσεις στην Κτηματική για εξαγορά των οικοπέδων από τους οικιστές, χωρίς να υπάρχει κάποια εξέλιξη.
Αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε όμηροι του κράτους. Μας εκμεταλλεύονται για πολιτικούς λόγους, δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα και ενώ υπάρχει η δυνατότητα μέσω της νομιμοποίησης η περιοχή να αναβαθμιστεί πάρα πολύ. Φαίνεται πως κάποιοι δεν το θέλουν αυτό και ζητούν να μας έχουν ομήρους με αυτή την κατάσταση, να τρέχουμε και να παρακαλάμε για τη νομιμότητα των κτισμάτων. Υπάρχει ψηφοθηρική σχέση. Ο κόσμος που μένει στην περιοχή αυτή, όχι μόνο εκλέγει βουλευτή, αλλά ανατρέπει και τους συσχετισμούς που υπάρχουν. Θέλουν να μας έχουν όμηρους για να κάνουν τη δουλειά τους» είπε ο κ. Μπρης.

Απαντώντας στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για βίλες ανέφερε πως «δεν υπάρχουν βίλες εδώ. Απλά σπίτια, ανθρώπων του μεροκάματου. Κάποιοι μένουν μόνιμα εδώ από την περίοδο των σεισμών γιατί δεν είχαν που αλλού να πάνε. Μόνο στην περιοχή της Σπιάντζας μένουν μόνιμα περί τις 150 οικογένειες που λόγω κρίσης ξενοίκιασαν από το σπίτι τους στον Πύργο, για να μείνουν στην παράγκα τους. Δεν σου επιτρέπουν να κάνεις κατασκευή, δεν σε αφήνουν να παρέμβεις γιατί υπάρχει ο φόβος της Αστυνομίας Με τη νομιμοποίηση και τις υποδομές η περιοχή θα αλλάξει όψη και θα αναπτυχθεί για το καλό όλων των πολιτών.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: