Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

ΠΕΔΗ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΤΥ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ


Με το παρόν έγγραφο σας καταθέτουμε το αίτημά μας να δείτε με τη δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα την περίπτωση οργάνωσης πάρτυ στις παραλίες του Δήμου Πύργου.

Έχουμε κάθε λόγο και αιτία να σας το ζητούμε, αφού σε περσινό πάρτυ στην περιοχή της Σπιάτζας σημειώθηκαν τα εξής :

Στις 9 Αυγούστου 2023, το απόγευμα έφτασαν στην παραλία πολυάριθμα συνεργεία και άρχισαν να στήνουν εξοπλισμό.

Δεν υπήρξε καμμία μέριμνα κυκλοφοριακής ρύθμισης, για τα εκατοντάδες αυτοκίνητα που κατέκλυσαν τον οικισμό το βράδυ, προκαλώντας χάος και ένταση.

Υπήρχαν φώτα - φωτορυθμικά , που, όπως μπορείτε ιδίοις όμμασι να διαπιστώσετε στα συνημμένα αρχεία , ήταν στραμμένα στη θάλασσα όλη τη νύχτα.

Υπήρχαν ηχεία με ένταση ήχου πολύ μεγαλύτερη από την εκ του νόμου προβλεπόμενη. 

Σημειωτέον ότι χρειάστηκαν 3 συστάσεις από την αστυνομία ώστε να λάβει τέλος στις 5.30 π.μ.

Άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας υπό την επήρεια αλκοόλ βρίσκονταν μέσα στη θάλασσα χωρίς την παρουσία ναυαγοσώστη .

Δεν υπήρχε καμία χημική τουαλέτα για τους χίλιους και πλέον « πελάτες » των επιχειρηματιών που το οργάνωσαν και όλους τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να είναι εμφανείς ανθρώπινες εκκενώσεις και αισθητές οι οσμές στην παραλία αλλά και γύρω στον οικισμό .

Επίσης, με το πρώτο φως του ήλιου η εικόνα της παραλίας ήταν αποτρόπαιη : 

Επάνω στην άμμο αλλά και στην θάλασσα επέπλεαν χιλιάδες αποτσίγαρα, πλαστικά ποτήρια, κομμάτια διαφόρων ειδών πλαστικού, ξύλινα καλαμάκια από σουβλάκια κ.ά.

Τέλος, οι 3 φωλιές χελώνων που ήταν μαρκαρισμένες στην παραλία είχαν πλέον αφανιστεί …

Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι εύλογο και δικαιολογημένο να καταγγέλουμε μια τέτοια διοργάνωση και να ζητούμε να μην επαναληφθεί αυτή η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. 

Είναι απαράδεκτες οι αιτιάσεις από υποστηρικτές και μάλιστα όχι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που ακούστηκαν πέρυσι , ότι η Σπιάτζα είναι « μια ξοφλημένη υπόθεση »  χρησιμοποιώντας προφανώς την υποβάθμιση που έχει υποστεί από την αυθαίρετη δόμηση ως ένα κυνικό άλλοθι για την καταστροφή και της παραλίας ! 

Είναι κατάπτυστες τέτοιες στάσεις και δεν τιμούν κανέναν πολιτισμένο άνθρωπο.

Αναλογιστείτε ποιο μήνυμα παίρνει η νέα γενιά του Δήμου μας και σε τί σύγχυση περιέρχεται βλέποντας στην κοινωνία να συμβαίνουν τα εντελώς αντίθετα από αυτά που μαθαίνει στο σχολείο. 

Σας Παρακαλούμε ..

Μην Αφήσετε τη Νεολαία να γίνει έρμαιο της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας εις βάρος της Φύσης. 

Οφείλουμε όλοι και πρώτα - πρώτα εσείς που έχετε την ευθύνη της εξουσίας να μεριμνούμε για την αποκατάσταση κάθε προηγούμενης καταστροφής και να βοηθούμε τη Φύση να επουλώνει τις πληγές που της επιφέρουμε .

Η ΠΕΔΗ δεν επιζητεί την απόλυτη απαγόρευση ψυχαγωγίας ή διασκέδασης σε παραλίες , οι οποίες μάλιστα αν και φιλοξενούν φωλιές χελωνών δεν ανήκουν στο δίκτυο ΝΑΤURA 2000 , όπως η Σπιάτζα .

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες , το αντίθετο : έχουμε γνώση της πραγματικότητας και πολύ καλή πληροφόρηση από τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας που παρουσιάζουν κατά καιρούς επιτυχημένα πάρτυ ακόμα και σε ελατοδάση και σε όχθες ποταμών και λιμνών . 

Μάλιστα στη συζήτηση που ανοίξαμε με τα μέλη μας κάποια ανέφεραν πως είχαν συμμετάσχει (Χιονοδρομικό Καλάβρυτων το 3ήμερο του Αγ. Πνεύματος, Φεστιβάλ Δάσους Αρβανίτσας το 3ήμερο 12-14 Ιουλίου) και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι πως οι διοργανωτές σε συνεργασία με το Δήμο, την Αστυνομία κ.ά. είχαν προβλέψει για όλα ώστε να αφήσουν στο τέλος της διοργάνωσής τους το μέρος όπως ακριβώς το βρήκαν, για να μην πούμε και καλύτερο, όπως θα γίνει φέτος με το Αnilio Park Festival που έφτιαξαν μέχρι και λίμνη σε σχήμα καρδιάς ! - όπως μπορείτε να δείτε στο διαδίκτυο. 

Επίσης σε όλες τις περιπτώσεις που είδαμε σε μια περιήγησή μας στο διαδίκτυο είχαν προβλεφθεί και εφαρμοστεί τα αυτονόητα και εκ του νόμου επιβαλλόμενα, δηλ. χημικές τουαλέτες και κάδοι απορριμμάτων . 

Αφήστε που πολύ συχνά οι διοργανωτές εφιστούν την προσοχή των επισκεπτών - πελατών τους μέσω ενός μικροφώνου για το σεβασμό που επιβάλλεται ..να δείξουν προς το φυσικό χώρο στον οποίον βρίσκονται. 

Στα καθ΄ημάς όμως , το περσινό πάρτι χωρίς υπερβολή ήταν ντροπιαστικό για το ανθρώπινο είδος και  όσα γράφουμε στο έγγραφο δεν έχουν καμμία δόση υπερβολής. 

Άλλωστε οι ίδιοι οι διοργανωτές με φρικτό κυνισμό θεωρούν την περιοχή μια τελειωμένη υπόθεση κι αυτό είναι που μας συγκλόνισε και μας ώθησε στην παρέμβασή μας. 

Για να μην σας κουράζουμε , 

συνοψίζουμε και τελειώνουμε με το ότι η διασκέδαση εκτός αστικού χώρου πρέπει να γίνεται με την υπευθυνότητα και το σεβασμό στη φύση που επιβάλλει η κοινή λογική αλλά και η νομοθεσία. 

Εάν ορισμένοι συμπολίτες έχουν τόσο τυφλωθεί από το κυνήγι του κέρδους ώστε να αδιαφορούν για όλα τα παραπάνω, ας γνωρίζουν ότι θα μας βρουν απέναντί τους. 

Σε κάθε περίπτωση ζητούμε να τηρηθεί ο νόμος και του 2023 ΦΕΚ 1432/Β/10-3-2023 (επισυνάπτεται) και του 2024 ν. υπ’αριθμ. 5092 ΦΕΚ Α 33/4.3.2024

Προκύπτει και το εξής ερώτημα : 

Οι υπεύθυνοι που αποφάσισαν και έκαναν τη στερέωση του ναυαγοσωστικού πυργίσκου με ογκώδη λάστιχα οχημάτων είναι της ίδιας « λογικής », δηλ. να αποτελειώσουμε μια τελειωμένη παραλία , αντί να απομακρύνουμε τα επικίνδυνα μπάζα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούμε στη συμπεριφορά της Φύσης ; 

Να ζούμε με αυτήν κι όχι μόνον από αυτήν;

Με εκτίμηση .

Η πρόεδρος .

Γαλανοπούλου Πηνελόπη.


Η αν. γραμματέας.

Κρεστενίτη Ρεβέκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: