Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος -Γιορτή καθαρισμού και φροντίδας στο Αλσύλλιο της Σπιάντζας

Με μεγάλη επιτυχία

ολοκληρώθηκε η πρώτη δράση των διήμερων εκδηλώσεων του Δήμου Πύργου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με το Γραφείο Εθελοντισμού, την Υπηρεσία Πρασίνου το Δασαρχείο Πύργου και πολλών συλλόγων, σχολείων και πολιτών το Αλσύλλιο της Σπιάντζας παραδόθηκε στο κοινό απαλλαγμένο από απορρίμματα και πλαστικά ενώ ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες από τις οποίες βγήκαν πολλές ειδήσεις και στάλθηκε το πιο ηχηρό μήνυμα προστασίας και φροντίδας του φυσικού περιβάλλοντος.

Από νωρίς το πρωί δεκάδες


εθελοντές έδωσαν ραντεβού στο Αλσύλλιο της Σπιάντζας και μέχρι νωρίς το μεσημέρι κατάφεραν να γεμίσουν σχεδόν ένα απορριμματοφόρο και να αναδείξουν τη μοναδική ομορφιά αυτού του χώρου. Ο σύλλογος Νέων Καταραχίου, ο Σύλλογος Οικιστών Σπιάντζας, ο πολιτιστικός σύλλογος Κατακόλου “Ο Φάρος”, ο παιδικός σταθμός Μαριέττα, δεκάδες γονείς με τα παιδιά τους  όλων των ηλικιών αλλά και οι πρόσκοποι ήταν εκεί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Πύργου. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν σε ένα πεντακάθαρο περιβάλλον και να μάθουν τα οφέλη της ανακύκλωσης ενώ οι ενήλικες ένιωσαν τη μοναδική ζωντάνια που χαρίζει το πράσινο και το καθαρό περιβάλλον στον οργανισμό. Ξεχωριστό σημείο στο Αλσύλλιο κατείχε ένα κιόσκι όπου οι εθελοντές μπορούσαν να παραλάβουν μπλουζάκια και καπελάκια-χορηγία της εταιρείας Mediterre αλλά και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους με νερά, αναψυκτικά, σάντουιτς και γλυκίσματα που πρόσφερε ο Δήμος Πύργου. 

Το πρόγραμμα των ομιλιών 

“Το περιβάλλον δεν το έχουμε κληρονομήσει, το έχουμε


“δανειστεί” από τις προηγούμενες γενιές και έχουμε ιερή και ηθική υποχρέωση να το παραδώσουμε στις επόμενες όπως το παραλάβαμε και ακόμη καλύτερο. Γι’ αυτό και είμαστε όλοι εδώ. 

Και τέτοιες κινήσεις δείχνουν ότι η κοινωνία διαφωνεί με έναν τρόπο ανάπτυξης όπου όλα μετατρέπονται στη λογική του κέρδους”.τόνισε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στην ομιλία του. “Εδώ μπορεί να υπάρξει μια ήπια ανθρώπινη παρουσία χωρίς τη χρήση υλικών που ανατρέπουν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Γι’ αυτό και με τον Δασάρχη κ. Λάττα που έχει παρουσιάσει μεγάλη εξωστρέφεια της Υπηρεσίας του, θα προχωρήσουμε   με ήπιες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη βιωσιμότητα αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος. Ήδη, με προγραμματική σύμβαση με το Δασαρχείο Πύργου υλοποιούμε δράσεις στο βουνό του Κατακόλου. Επίσης και με τη βοήθεια της κ. Αυγερινοπούλου υλοποιείται η μελέτη επίλυσης αυτού του “καρκινώματος” που λέγεται Ποτόκι. Ήδη η μελέτη ανατέθηκε, εκπονείται και σύντομα θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της. Ένα πρόβλημα που “κληρονομήσαμε” και επειδή εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη το να παραδώσουμε ένα περιβάλλον καλύτερο απ’ αυτό που παραλάβαμε, παίρνουμε πρωτοβουλίες, ευαισθητοποιούμε την κοινωνία”.

Ο κ. Αντωνακόπουλος συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλλαν στη δράση ενώ έκανε ειδική μνεία στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μediterre Κώστα Παπαδόπουλο ο οποίος είναι ο μεγάλος χορηγός όλων των εθελοντικών περιβαλλοντικών δράσεων του Δήμου μέχρι το τέλος της χρονιάς. 


Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν  επίσης η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Δρ. Διονυσία Αυγερινοπούλου,η οποία δήλωσε πάντα παρούσα και δίπλα σε κάθε προσπάθεια του Δήμου Πύργου, ο

Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας και η υπεύθυνη ομάδας παραδοσιακών σπόρων Όλγα Βενιζέλου-Ρουβά, η οποία μοίρασε σπόρους στα παιδιά.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο  Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Εθελοντισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο διευθύνων  σύμβουλος της εταιρείας Mediterre Κώστας

Παπαδόπουλος, ο υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού Γιάννης Πλεμμένος ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο δημοσιογράφος

Περικλής Πατσούρης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράσεις του Δήμου Πύργου ολοκληρώνονται την Κυριακή 6/6 στο  πάρκο του Αλφειού ποταμού, το «Πλατανόδασος», στις 10.00 π.μ. σε συνεργασία με τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι Λίμνης της Μουριάς και Αλφειού Ποταμού»

















































Δεν υπάρχουν σχόλια: